Je wilt een online academie opzetten. En je hebt geen idee hoe je dat aanpakt. Je wilt 1 centrale plaats waar alle opleidingen en trainingen voor jouw organisatie worden aangeboden. Dat doe je in een Learning management systeem (LMS) ofwel leerplatform. Hoe doe je dat? Waar begin je? Hier vind je mijn 10 stappen waarmee je direct aan de slag kunt.
Definieer je doelstellingen
Wat wil je bereiken met de online academie? Stel duidelijke doelen op voor de online academie. Wat wil je precies bereiken met de online leeromgeving? Denk hierbij aan het vergroten van kennis, het ontwikkelen van vaardigheden, het verbeteren van prestaties of het bevorderen van de interne mobiliteit. Zorg ervoor dat je doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART-doelen). Door concrete doelen te stellen, kun je de online academie gericht inrichten en de effectiviteit meten.
Inventariseer de behoeften
Een succesvolle online academie moet aansluiten bij de wensen en verwachtingen van zowel de medewerkers als het management. Ga in gesprek met verschillende stakeholders binnen de organisatie en verzamel input over de gewenste leerthema’s, leervormen en benodigde functionaliteiten. Deze inzichten vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van de online academie.
Betrek je medewerkers. Voer gesprekken, enquêtes of interviews om te achterhalen welke vaardigheden ze willen ontwikkelen en welke trainingsvorm de voorkeur heeft.
Kies het juiste platform
Voordat je begint met het opzetten van de online academie wil je het landschap van e-learning en online academies verkennen. Onderzoek welke platforms en tools beschikbaar zijn. Welke passen het beste bij de behoeften van jouw organisatie? Kijk ook naar bestaande online academies om inspiratie op te doen en te leren van successen en uitdagingen van anderen.
Zorg voor een intuïtieve en gebruiksvriendelijke leeromgeving waar medewerkers gemakkelijk toegang hebben tot de online trainingen.
Kies het LMS dat het beste aansluit bij de behoeften van je organisatie. Het LMS moet beschikken over de functionaliteiten die nodig zijn voor de online academie.
Creëer of kies de juiste content
Ontwikkel zelf de content door het maken van trainingen. Koop kant en klare e-learningmodules of maak een combinatie van beide. Stem het opleidingsaanbod af op de missie en visie van de organisatie. Ontwikkel daartoe zo wenselijk een visie op leren en leerbeleid. Betrek de strategische plannen van de organisatie. Onderzoek het functiehuis en de verschillende functies en groepen. Wat moeten de medewerker kennen en kunnen in hun functies? Vertaal opleidingsjaarplannen naar een concrete opleidingsvraag.
Maak een aanbod waarmee je bijdraagt aan het realiseren van de organisatiedoelstelling èn waarmee je talent ontwikkelt. Voor het vullen van de LMS selecteer je leermaterialen die aansluiten bij de leerdoelen. Zorg voor afwisseling in de leerstof, zoals video’s, interactieve opdrachten en quizzen. Als je het LMS niet zelf vult, zie erop toe dat het aanbod ook didactisch goed in elkaar zit en niet alleen bestaat opgenomen video’s.
Implementatie en testen van de online academie
Werk samen met de IT-afdeling of externe leveranciers om het gekozen LMS op te zetten en de benodigde functionaliteiten te implementeren. Zorg ervoor dat het LMS gebruiksvriendelijk is en goed aansluit bij de behoeften van de gebruikers. Voordat je de online academie volledig lanceert, voer je een testfase uit met een selecte groep medewerkers om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen.
Promoot de online academie
Communiceer duidelijk naar alle medewerkers over het bestaan en de voordelen van de online academie. Moedig ze aan om deel te nemen en bied ondersteuning bij eventuele vragen.
Monitor en evalueer
Houd de voortgang en het gebruik van de online academie in de gaten. Verzamel feedback van medewerkers en evalueer regelmatig of de doelstellingen worden behaald. Betrek hierin zo wenselijk de HR-cyclus van functioneren en beoordelen. Ontwikkel loopbaanpaden voor je medewerkers in je opleidingsaanbod. Monitor de uitwerking en pas steeds aan.
Optimaliseer en blijf ontwikkelen
Blijf de online academie verbeteren op basis van feedback en behoeften van medewerkers. Voeg nieuwe content toe en houd de trainingsmaterialen up-to-date. Zorg dat je aanbod steeds is afgestemd op de organisatie en haar doelstellingen. En op het ontwikkelen en behouden van talent.
Bied ondersteuning
Zorg voor voldoende ondersteuning en begeleiding voor medewerkers die gebruikmaken van de online academie. Denk aan technische ondersteuning en begeleiding bij het leerproces. Heb je voldoende capaciteit hiervoor? Doe je dit zelf als organisatie of besteed je dit uit?
Promoot het leren
Maak leren en ontwikkelen onderdeel van de bedrijfscultuur. Stimuleer medewerkers om verantwoordelijk te nemen voor hun eigen ontwikkeling. Geef het goede voorbeeld en vraag vooral leidinggevenden dat ook te doen.
Het opzetten van een online academie vergt tijd, inspanning en betrokkenheid. Ook het onderhoud en beheer vraagt de nodige aandacht. Een eigen online academie is een waardevolle investering in de professionele ontwikkeling van je medewerkers. En de groei van je organisatie.
Ga jij ermee aan de slag? Laat je me weten hoe dat gaat?
Ik ben benieuwd.
Liefs,
Natalie