Helpt jou met je online training maken – voor coaches & experts

De lerende professional

Online leren: Yes or No?

blog online leren

Online leren is een opkomende trend en here to stay! 

Online je kennis en vaardigheden vergroten, we doen het steeds meer. Wat maakt deze manier van leren zo aantrekkelijk? Laten we eens duiken in de voor- en nadelen van online leren. En hoe je bepaalt of het iets voor jou is.

De voordelen

 • Flexibiliteit: toch wel het grootste voordeel. Je bepaalt zelf waar en wanneer je leert. Geen vaste lestijden of locaties, de vrijheid om je studie aan te passen aan je drukke schema. 
 • Zelfgestuurd leren: Online training & opleiding geven je de mogelijkheid om in je eigen tempo te leren. Je kunt sneller door stof gaan die je al bekend is. En je besteed meer tijd aan complexere onderwerpen. 
 • Diverse leermiddelen: Online zie ik een breed scala. Video’s, interactieve quizzen, podcasts en e-books. Zo leer je op de manier die het beste bij je past. 
 • Kostenbesparend: Vaak zijn online cursus/training/opleiding (ietsje) goedkoper dan de traditionele klassikale opleidingen. Er zijn geen reiskosten en die tijd bespaar je. Je kunt studiemateriaal vaak gratis downloaden. 
 • Wereldwijd bereik: Online leren verbindt mensen van over de hele wereld. Je kunt interactie hebben met medestudenten en opleiders/trainers van verschillende culturen en achtergronden. Wat een mogelijkheden en hoe een verrijkende leerervaring! 

De nadelen

 • Beperkte sociale interactie: Online leren kan eenzaam aanvoelen. Je bent op afstand en niet fysiek aanwezig in een ruimte met medestudenten en de opleider/trainer. 
 • Zelfdiscipline vereist: Omdat je vaak de vrijheid hebt om je eigen studietijd te bepalen, is zelfdiscipline noodzakelijk. Je houdt jezelf gemotiveerd en je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Sowieso natuurlijk….noem ‘ m toch met enige nuance, er is geen keuze. 
 • Technische uitdagingen: Niet iedereen voelt zich comfortabel met de techniek. Het kan frustrerend zijn als je moeite hebt met het gebruiken van online leertools en platformen. 
 • Beperkte feedback: Online leren biedt minder directe interactie met opleiders/trainers. Tenzij je een online sessie met persoonlijke feedback en begeleiding natuurlijk helemaal prima vindt. 

Hoe bepaal je of online leren iets voor jou is?

 • Ben je goed in zelfsturing? Kun jij jezelf motiveren om te leren, zonder fysieke aanwezigheid van opleiders/trainers en medestudenten? Kies anders een training waarbij er wel een online community is en gezamenlijke online bijeenkomsten.  
 • Past flexibiliteit in leren bij je levensstijl en werkverplichtingen? 
 • Heb je toegang tot de benodigde techniek en ben je bereid om nieuwe digitale vaardigheden te leren? 
 • Ben je comfortabel met het beperkte persoonlijke contact dat online leren met zich meebrengt? 

Als je positief hebt geantwoord op deze vragen, is de kans groot dat online leren goed bij jou past. Het biedt veel mogelijkheden. Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Je kunt online leren en daarin werken aan je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. 

Of je nu kiest voor traditioneel onderwijs of online leren, het belangrijkste is dat je jezelf blijft uitdagen en blijft leren. Er is altijd iets nieuws te ontdekken en te ontwikkelen. Wanneer heb jij voor t laatst iets geleerd in een opleidingscontext? 

Wat is jouw ervaring met online leren? Wil je dat hier met me delen? 

Liefs, 

Natalie 

avatar

Natalie Blank

Leert experts online trainen met impact

Populair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *