De lerende professional Didactiek Trainen

Van Live workshop naar Online: Hoe je je kennis en expertise omzet in een online training

Van Live workshop naar Online Hoe je je kennis en expertise omzet in een online training

Als coach ben je waarschijnlijk al bekend met het geven van live workshops en trainingen. Je hebt direct contact met de deelnemers waarmee jij je expertise deelt.

Maar hoe vertaal je die persoonlijke, interactieve ervaring naar een online format? Veel coaches lopen hier tegenaan. Wat ik hoor is datz e zich veelal overweldigd voelen door de technische aspecten en het stuk didactiek. Hoe maken ze online dezelfde impact in een digitale omgeving. In deze blog geef ik je een stapsgewijs plan om je bestaande live workshop om te zetten in een succesvolle online training. Klaar om van offline naar online te gaan?

Stap 1: Herstructureer je content voor het online format

De eerste stap bij het omzetten van een live workshop naar een online training of cursus is het herstructureren van je bestaande content. Een online omgeving vraagt om een andere aanpak dan een live setting. Wat in een fysieke ruimte werkt, zoals groepsdiscussies of interactieve werkvormen, moet voor online gebruik veelal iets aangepast

Praktische tips:

  • Verdeel de inhoud in kleinere, behapbare modules. Een online training/cursus moet kort en gefocust zijn om de aandacht vast te houden. Verdeel je workshop in lessen van 10-15 minuten.
  • Prioriteer de belangrijkste onderdelen van je workshop. Niet alles wat je in een live setting doet, is geschikt voor online. Richt je op de kerninhoud en laat alles wat niet strikt noodzakelijk is achterwege.
  • Maak gebruik van zelfstudie. Terwijl je in een live workshop direct interactie hebt met je deelnemers, moeten je deelnemers in een online training/cursus veel meer zelfstandig werken. Voeg leesmateriaal, video’s en oefeningen toe die ze in hun eigen tijd doorlopen.

Stap 2: Visuele hulpmiddelen: Maak je inhoud interactief en boeiend

Een groot verschil tussen een live workshop en een online training/cursus is dat je niet fysiek aanwezig bent om energie en enthousiasme over te brengen. Daarom zijn visuele hulpmiddelen en multimedia nodig om je online training boeiend te maken. Daarmee houd je de aandacht van je deelnemers vast. Ik heb het natuurlijk niet over live online trainingen maar bijvoorbeeld training met behulp van video’s.

Praktische tips:

  • Gebruik video’s om je lessen meer persoonlijker te maken. Een ‘talking head’ video waarbij je rechtstreeks tot de camera spreekt helpt om een persoonlijke connectie met je deelnemers te behouden.
  • Screencasts en demo’s zijn ideaal voor het laten zien van technische of ingewikkelde processen. Hiermee zien je deelnemers direct hoe ze bepaalde stappen uitvoeren.
  • Voeg infographics en presentaties toe. Visuele hulpmiddelen helpen om je inhoud duidelijk en toegankelijk te maken.

Stap 3: Vergroot betrokkenheid: Houd je deelnemers actief

Eén van de grootste uitdagingen van een online training/cursus is het behouden van betrokkenheid. In een live workshop en bij live online reageer je direct op vragen en houd je de interactie op gang. In een online format kan dit lastiger zijn, omdat de interactie asynchroon is. Daarom is het belangrijk om je deelnemers in de actiestand te houden.

Praktische Tips:

  • Gebruik quizzes en oefeningen om de kennis van je deelnemers te testen en te versterken.
  • Creëer een online community via een forum of besloten Facebook-groep waar je deelnemers vragen kunnen stellen en elkaar kunnen ondersteunen. Dit kan de groepsdynamiek van een live workshop enigszins nabootsen.
  • Plan live Q&A sessies of webinars als aanvulling op je training/cursus. Hiermee kunnen deelnemers je toch live vragen stellen en blijven ze betrokken bij de inhoud.

Stap 4: Technische tools: Wat heb je nodig?

De technische kant van een online training/cursus lijkt moeilijk, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kiezen van de juiste tools is hier de sleutel om je training/cursus soepel te laten verlopen en een professionele uitstraling te geven.

Praktische Tips:

  • Kies een Learning Management System (LMS) dat past bij jouw behoeften. Platformen zoals Teachable, Thinkific of Kajabi bieden een gebruiksvriendelijke interface waarmee je je cursus kunt hosten. Zelf gebruik ik LearnDash.
  • Investeer in basisopname- en bewerkingstools. Je hoeft geen professioneel videoproducent te zijn, maar een goede camera en microfoon maken een wereld van verschil. Gebruik eenvoudige bewerkingssoftware zoals iMovie, Clipchamp (gebruik ik veelal) of Camtasia om je video’s te verbeteren.
  • Automatiseer je inschrijvingen en betalingen. Kies tools die je tijd besparen door inschrijvingen, betalingen en certificaten automatisch te beheren.

Stap 5: Test en verbeter: Je eerste lancering is een pilot

Wanneer je je live workshop hebt omgezet naar een online training/cursus, is het belangrijk om deze te testen voordat je groots lanceert. De eerste versie van je training/cursus kan als een pilot dienen, waarbij je feedback verzamelt van je deelnemers om verbeteringen door te voeren.

Praktische tips:

  • Bied je eerste training/cursus aan voor een gereduceerde prijs of zelfs gratis aan een kleine groep deelnemers in ruil voor hun feedback.
  • Vraag specifieke feedback over de duidelijkheid van je inhoud, de technische werking van je platform en de algehele gebruikerservaring.
  • Voer verbeteringen door op basis van deze feedback voordat je de training/cursus breder uitrolt.
  • En de belangrijkste graadmeter is natuurlijk of en wat er geleerd is, evalueer dat!

Nu jij: Breng je expertise online en vergroot je impact

Het omzetten van een live workshop naar een online training/cursus is een geweldige manier om je expertise te delen met een breder publiek, terwijl je je coachingpraktijk schaalbaar maakt.

Door je bestaande content te herstructureren, gebruik te maken van visuele hulpmiddelen en de betrokkenheid van je deelnemers te vergroten, creëer je een impactvolle online training die net zo effectief is als je live workshops.

Ben je klaar om je live training/workshop om te zetten in een online variant, maar weet je niet waar te beginnen? Schrijf je in voor mijn pilot waarin ik je stap voor stap begeleid en je laat zien hoe je je online training of cursus maakt!

👉 Schrijf me in

👉 Eerst meer weten

Bedankt voor het lezen! Heb jij vragen aan mij? Reageer vooral.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen.  Blijf leren en blijf groeien.

Lieve groet,

Natalie

Populair

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *