De lerende professional Didactiek Trainen

Waarom je géén feedback moet vragen na je training 

Waarom je géén feedback moet vragen na je training

Heb jij ooit wel eens meegemaakt dat aan jou geen feedback werd gevraagd na een training? Onlangs volgde ik een trainingsprogramma met een doorlooptijd van 3 maanden. Aan het einde kreeg ik een certificaat van deelname. En een aanbod voor een vervolg. En dat was dat, klaar.   

Denk eens even na. Wanneer was de laatste keer dat jij na een training je deelnemers niet om feedback vroeg? Ongewoon toch?  

We hebben nu eenmaal de de gewoonte om na elke sessie te hengelen naar bevestiging of constructieve kritiek. Wat als ik je vertel dat het niet vragen van feedback soms meer zegt dan het wel vragen ervan? 

De angst voor eerlijke feedback 

Laten we eerlijk zijn. Feedback vragen na een training is soms even angstaanjagend als het kijken naar een horrorfilm. Je weet dat er spannende momenten komen, je weet alleen niet wanneer en hoe intens. Sommige coaches/trainers vragen geen feedback omdat ze bang zijn voor het antwoord. Diep van binnen weten ze dat hun training mankementen heeft. Ze zijn niet bereid om die onder ogen te zien. 

De illusie van perfectie 

Geen feedback vragen kan ook een teken zijn van zelfgenoegzaamheid. ‘Mijn training is perfect, waarom zou ik om feedback vragen?’ Zo vol zijn van jezelf is nogal wat! Het staat innovatie en groei in de weg, van jou als professional en als persoon. Geen enkele training is perfect! En de beste coaches/trainers zijn diegenen die steeds zoeken naar manieren om te verbeteren. Want ook in trainingsland geldt, net als met de techniek, wat vandaag goed is, is morgen weer verouderd. We evolueren nu eenmaal.  

Je weet het al 

Aan de andere kant, het niet vragen van feedback kan ook komen omdat je het al weet. Je bent je bewust van wat er mankeert. Je weet als coach/ trainer al wat er mis is en je hebt al een plan om het te verbeteren. Of misschien is de training ontworpen om zelfontdekking te bevorderen, waarbij je deelnemers hun eigen conclusies moeten trekken. 

Vraag jij feedback na training?

De uitdaging 

Hier een uitdaging voor jou als coach/trainer: vraag jezelf af waarom je feedback wilt. Is het om je ego te strelen? Of ben je echt bereid om te leren en te groeien? Als je bang bent voor wat je deelnemers zeggen, is het misschien tijd om te reflecteren op je training. En op jezelf. ‘Wat vermijd ik en waarom?’  

Wel of geen feedback, wat doe jij? 

Het niet vragen van feedback kan net zo informatief zijn als het wel vragen ervan. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het een bewuste beslissing is die in lijn ligt met je doelen als coach/trainer. En de leerreis van je deelnemers. Wat wil je voor ze? En onthoud: groei gebeurt buiten de comfortzone, en soms is de zwaarste kritiek de meest waardevolle leraar die je hebt.  

Wil je advies hoe het ook kan? 

En wil je verkennen of feedback iets voor jou kan zijn? 

Zet je nog geen feedback in binnen je programma’s en ben je benieuwd? Of wil je leren hoe je jouw training verbetert, zelfs zonder feedback? Soms is een frisse blik van buitenaf alles wat je nodig hebt om je training naar een hoger niveau te tillen. 

Neem vandaag nog de stap naar echte groei en boek een vrijblijvend adviesgesprek met mij. Samen verkennen we waar je tegenaan loopt in je trainingsprogramma. Je krijgt sowieso mijn ongezouten feedback en advies. Dat wil jij toch ook?! 

Klik hier om jouw persoonlijke adviesgesprek te plannen. 

Blijf leren en blijf groeien!

Lieve groet,

Natalie

 

Populair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *