Laatst sprak ik een gedreven professional uit de zorg. Naast haar drukke praktijk houdt ze ook nog een gezin en een huishouden draaiende. En zoals zoveel mensen in haar situatie, hoor ik haar vaak zeggen: ’Ik moet nog dit en ik moet nog dat.’ De lijst met ‘moetjes’ lijkt eindeloos en wordt elke dag langer. Het was alsof er een strakke lijst regels over haar leven lag, opgesteld door een onzichtbare kracht van buitenaf.
En misschien herken jij dit ook wel. Dat eindeloze moeten, alsof je constant wordt aangespoord om nog meer taken en verantwoordelijkheden op je schouders te laden. Ik moet dit afmaken, ik moet meer tijd met mijn familie doorbrengen, ik moet het huis opruimen, ik moet gezonder eten… Zo zijn we de hele dag bezig met wat we ‘moeten’ doen. Maar voor wie eigenlijk? En waarom?
Het zette me aan het denken. Ik had zelf het geluk dat ik ooit ergens bij een inspirator de shift ontdekte van moeten naar willen. Die ene kleine verandering in mijn manier van denken gaf me rust en keuzeruimte. Wat gebeurt er als je het woord moeten vervangt door willen? Probeer het maar eens. Voel je het verschil?
Het verschil tussen moeten en willen
‘Moeten’ voelt zwaar en dwingend. Het brengt je in een positie waarin het lijkt alsof je geen keuze hebt, alsof je de dingen doet omdat iets of iemand buiten jezelf dat van je verwacht. En wat gebeurt er dan? Je energie daalt, je voelt weerstand en vaak komt er ook een flinke dosis zelfkritiek bij. Waarom moet ik altijd zoveel? Waarom kan ik het niet beter plannen? Waarom kan ik niet alles tegelijk aan?
‘Willen’ daarentegen voelt lichter, geeft je ruimte. Als je iets wilt doen, kies je er zelf voor, vanuit je eigen motivatie. Je doet het niet omdat het ‘moet’, maar omdat je er bewust voor kiest. Door willen in plaats van moeten te gebruiken, zet je jezelf weer aan het roer van je eigen leven.
Hoe ik van moeten naar willen ga – en waarom dat zo krachtig is
Het klinkt misschien eenvoudig, maar van moeten naar willen gaan, vraagt bewustzijn. Het vraagt om jezelf die ene vraag te stellen: ’Wil ik dit echt?’ En als het antwoord ja is, waarom dan? Is het omdat het belangrijk voor je is? Omdat het bijdraagt aan iets wat jij waardevol vindt? Door jezelf af te vragen wat jij echt wilt, maak je ruimte voor keuzes die bij jou passen.
Stel je voor…
Je denkt: ’Ik moet mijn huis opruimen.’ Hoe voelt dat? Waarschijnlijk als een last, iets wat erbij komt op een toch al lange to-do-lijst. Maar probeer nu eens te zeggen: ’Ik wil mijn huis opruimen.’ Merk je het verschil? Nu bepaal jij of het gebeurt, omdat jij dat belangrijk vindt. En als je het niet wilt, dan wordt het ook ineens makkelijker om te denken: ’Misschien hoeft het vandaag niet, en is het oké zoals het nu is.’
Waarom willen je meer energie en controle geeft
Op het moment dat je iets wilt doen, komt de motivatie van binnenuit. Het voelt alsof je zelf aan het stuur zit. Willen geeft je de kracht om bewuste keuzes te maken, terwijl moeten het gevoel geeft dat je geleefd wordt door je verantwoordelijkheden. Wil je echt dat ene project afmaken? Wil je écht zoveel uren besteden aan huishoudelijke taken? Door telkens even stil te staan bij die vraag, geef je jezelf de ruimte om keuzes te maken die echt bij jou passen.
Bovendien kun je met willen ook de keuzes waar je wél bewust voor kiest, meer waarderen. Je kunt beter accepteren dat bepaalde dingen even blijven liggen, terwijl de dingen die je wel doet – omdat je ze wilt – meer voldoening geven.
Zo maak je de shift van moeten naar willen in 3 stappen
Wil je dit zelf ook proberen? Hier zijn drie stappen die mij geholpen hebben ( en nog) om de shift te maken en die eindeloze lijst met ‘moetjes’ te doorbreken:
- Word bewust van je taal: Begin met op te merken wanneer je tegen jezelf zegt dat je iets ‘moet’ doen. Schrijf het desnoods op, zodat je je bewust wordt van hoe vaak dat woord in je gedachten voorkomt. De eerste stap is om je eigen taal te horen en herkennen.
- Vervang ‘moeten’ door ‘willen’: Zeg tegen jezelf dat je iets wilt doen, in plaats van dat het moet. Luister naar hoe het klinkt en voel of er iets verandert. Als je merkt dat ‘willen’ niet goed voelt, stel jezelf dan de vraag: ’Wil ik dit eigenlijk wel?’ Misschien is het antwoord nee. En dat is oké.
- Kies bewust wat je wel en niet wilt: Door bewust te kiezen wat je wilt, creëer je ruimte om prioriteiten te stellen en taken los te laten die niet echt belangrijk voor je zijn. Misschien wil je wel dat je werk perfect is, maar wil je niet uren verspillen aan iets wat niemand ziet. Misschien wil je je huis opgeruimd hebben, maar realiseer je je dat je niet alles in één keer hoeft te doen.
Laat ‘willen’ je richting geven
Dit is natuurlijk geen magische formule die meteen al je zorgen en verantwoordelijkheden laat verdwijnen. Maar het helpt je wel om je leven in een ander licht te zien. Als je vanuit willen handelt, ben jij degene die kiest. Je bent geen slaaf van je eigen to-do-lijst, maar een bewuste beslisser die weet wat belangrijk is en waarom.
En dat geeft lucht. Het zorgt ervoor dat je dingen doet omdat ze bij jou passen en niet omdat het ‘moet’ van een onzichtbare druk. Door elke dag een beetje te oefenen met deze shift, word je steeds beter in het loslaten van taken die er niet echt toe doen. En voor de dingen die je wel kiest, voel je minder weerstand en meer voldoening.
Dus, de volgende keer dat je denkt: ’Ik moet nog dit, ik moet nog dat…’, probeer dan eens: ’Ik wil dit, of misschien wil ik dit juist niet.’ Voel hoe dat je perspectief verandert. Hoe dat kleine verschil je het gevoel van keuze en controle teruggeeft. En ontdek hoe jouw lijst met ‘moetjes’ verandert in een lijst die echt bij jou past.
Heb je vragen of wil je sparren over hoe je deze mindset toepast in jouw werk of leven? Plan dan een vrijblijvende online sessie via mijn website.
Ik denk graag met je mee! 💬
Met lerende groet,
Natalie