Helpt online ondernemers trainingsprogramma’s maken die werken

Hallo, mijn naam is Natalie

Als opleider help ik online ondernemers trainingsprogramma’s maken die werken

Didactisch opleider & coach voor HR Professionals

Hoe het was

Hoe vaak heb ik het niet meegemaakt dat ik een training volgde waarbij de expert of inhoudsdeskundige professional de trainer was. Die expert die daar geen training voor had gevolgd.  Nou heel vaak. Het programma bestond meestal uit een presentatie en wat oefeningen, soms samen en soms zelfstandig. En natuurlijk was het soms best leuk. Ik stak er alleen weinig tot niets van op. Na een paar dagen was ik het alweer glad vergeten.

Wat ik nog steeds veel zie gebeuren is dat vakspecialisten met een expertise online training geven. Ze maken online trainingsprogramma’s om hun vak of vaardigheden aan anderen te leren. Want ze zijn immers goed in hun vak toch, logisch?! Ook voor de professional lijkt het zo gewoon dat ze training geeft, in allerlei onderwerpen. Van feedback geven tot het begeleiden van de lerende organisatie, management development en online marketing.

Ook zie ik veel vrouwelijke experts die voor zichzelf beginnen en training geven over hun vak. Om er dan achter te komen dat ze geen succes hebben met hun aanpak. Ze zien onvoldoende resultaten bij hun deelnemers.

Hoe is het nu

In 2022 ben ik gestart met train de trainer online. Ik zat weer eens in een training waar ik niets van opstak.  Zo jammer! Ik was er wel een beetje klaar mee. Al die moeite die werd gedaan om een goede training te geven, een programma te ontwerpen, oefeningen te bedenken. Met weinig of geen resultaat.

Op dat moment besloot ik dat er iets moest gebeuren, ik wilde helpen om dit om te keren, dat moest echt beter kunnen. Mijn handen jeukten. Want ik zag echt wel de goede intentie. Met een paar ingrediënten van mijn kennis en het bijbrengen van wat vaardigheden aan die experts was het probleem opgelost. Konden ze wel die training geven en anderen echt iets leren. 

Met mijn programma help ik nu vrouwelijke 40+ online ondernemers die anderen iets willen leren.  Ik help ze met hun bestaande trainingsprogramma. Dat is de basis. Met wat kennis en didactische vaardigheden maken we het programma zo dat er echt wat wordt geleerd.

Ik werk zowel in loondienst alsook als ZZP’ er.  Het beste van beide werelden. Het brengt me steeds weer dichter bij wat ik wil; anderen helpen  hun eigen beste versie worden. Welke kennis en vaardigheden daar ook voor nodig zijn. En hoe geniet ik ervan om de mensen met wie ik werk hun eigen mooie programma’s te zien maken. Grote WOW!

Waarom zou je met mij werken

Binnen 30 seconden met mij bemerk je mijn Amsterdamse inslag. Niet alleen door mijn accentje.  Ik houd van simpel, begrijpelijk en toepasbaar. En ik doe de dingen graag op mijn manier. Ik doe wat werkt. En dat hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn.

En daarmee kan ik alles wat er al ligt helemaal van tafel vegen. Met mij werken is dan niet altijd even leuk. Geen goed fundament, betekent soms overnieuw beginnen. Dus aan de bak! We doen wat nodig is.

Mijn visie

Een goed trainingsprogramma maken is geen wet van Meden en Perzen. Het is ook geen standaard theoretisch verhaal uit een boek. Wat voor de een werkt doet het niet voor de ander.

Daar wil je oog voor hebben. Aansluiten bij wat nodig is. Elke professional start ook vanuit een andere beginpositie in de rol trainer. Iedereen heeft zijn eigen eigenaardigheden en aandachtspunten. Ook daar wil je rekening mee houden.

Door mijn ervaring bekijk ik zaken vanuit meerdere perspectieven. Dat geeft vaak een heel ander beeld dan vanuit de rol van trainer. Daarom is het ook zo lastig om van je eigen training te zien wat er anders moet. Je loopt eigenlijk alleen maar tegen de gevolgen aan. Dat maakt dat ik vaak goed kan aansluiten bij wat er soms mist of niet lekker loopt in programma’s. Zowel op inhoud als in aanpak en uitvoering.

Trainen is een vak. Online trainen is echt veel meer dan het online aanbieden van je informatie of content.  De content online delen en presenteren is dus niet de kern van online trainen. Het lijkt vaak alsof het wel om die vorm gaat, dat is niet zo. De vorm krijgt onterecht de aandacht.

Het gaat erom dat er didactiek wordt toegepast. Juist online. Dat je allerlei maatregelen neemt om het leren te bevorderen. Met wat aanpassingen in de voorbereiding, het programma,  het trainingsmateriaal en de begeleiding is ook die training helemaal didactisch proof. En grotere kans dat er echt iets wordt geleerd.

Als je me zou kennen, zou je weten…

  • Dat ik wel 20 boeken tegelijk lees. Overal in huis vind je wel een stapeltje over persoonlijke ontwikkeling. En ook kook- en verhalende leesboeken. Wat kom je zoal tegen? Bijvoorbeeld de meesters van het oosten, geweldloze communicatie en zes seizoenen graan. Vaste favorieten zijn Pamela Kribbe en Yotham Ottolenghi.
  • Dat ik een dierenhart heb. En ik ben vooral begaan met het lot van zwerfdieren. Dat maakt dat ik door de jaren heen voor een aantal zwerfkatten heb gezorgd en die van de straat haal. En ik heb er nu nog 3 als inmiddels vaste bewoner. Dat zijn Schoffie, Meissie en Thomas. Ik kan intense lol beleven en genieten van die drie katten.
  • Dat ik een aantal jaren geleden ben gestopt met het drinken van alcohol. Het was eigenlijk mijn doel om gewoon niet meer doordeweeks te drinken. Omdat ik het makkelijker vond om dan tijdelijk maar helemaal niet meer te drinken, deed ik dat. En dat beviel zo prima dat ik gewoon nooit meer ben begonnen.
  • ‘Het maandagochtend exemplaar!’ Heb je d’r weer. Dat ik dit soms over mezelf zeg vanwege een aantal auto-immuun mankementen. En daar word ik oud mee, dat wel. Soms heb ik er alleen goed last van doordat ik me niet topfit voel. Op die momenten ruil ik mezelf liever in.
  • Ssssssst. Ik houd van stilte en alleen zijn, dan kom ik echt tot rust. Even geen mensen om me heen na een samenzijn, alleen ik en mijn ikken.
  • Er altijd wel een paar edelstenen onder mijn nachtkussen liggen…….voor van alles.
  • Ik houd van een breed muziekspectrum. Van de hits van de Duitse donderdag tot en met Portugese Fado. Ook van reggaetunes als Apha Blondy word ik blij. Golden Earring, Queen, Bowie en de Stones, daar mag je me mee wakker maken. En een heerlijk avondje meezingen met het oer-Hollandse De Dijk is een feest. Met de Franse chansons weet ik ook wel raad, daar ga ik ook voluit mee. En, wàt denk je?! ik zei het je toch, al die smaakjes kunnen echt in 1 mens zitten.
  • Koken en lekker eten met en in goed gezelschap mijn nummer 1 genieten is. Lekker experimenteren in de keuken met smaken en ingrediënten. Liefst 100% plantaardig. Een recept is ter inspiratie en niet om te volgen. Ik houd van rijke Aziatische smaken. Chili, komijn, gember en kurkuma zijn mijn favoriet. Maar ook een oer-Hollands stamppotje met bijvoorbeeld winter postelein of spruitjes doen het goed.
  • Een leven lang leren en elke dag iets nieuws! Regelmatig in de spiegel kijken en mezelf de vraag stellen of dat nog bevalt. Ervaren dat groeien soms pijn doet. Gewoon opnieuw proberen.
  • Ik houd ervan mezelf te ontwikkelen, te onderzoeken waarom en hoe dat ik doe, mezelf beter maken, mezelf helen. Waar nodig met hulp van anderen in de vorm van training en coaching. Komt er eigenlijk op neer dat ik ervan houd om me goed te voelen 😊 en daar best een en ander voor doe.
Didactisch opleider & coach voor HR Professionals

Kan ik jou helpen?

Gratis 30 minuten gesprek om dat te verkennen