Helpt jou met je online training maken – voor coaches & experts

De lerende professional Trainen

Hoe zet je het behoeftenonderzoek in voor het ontwerpen van je online training?

De zonnestralen dansten door het raam van Lisa’s thuiskantoor. Ze staarde met gefronste wenkbrauwen naar haar computerscherm. Vandaag zou ze haar allereerste online training ontwerpen. Ze voelde een mix van opwinding en zenuwen. Haar gedachten waren verward. Hoe kon ze ervoor zorgen dat haar training werkelijk waardevol zou zijn voor haar deelnemers?

Vastberaden pakte ze haar telefoon en opende haar whatsapp. Ze wist dat er één persoon was die haar kon helpen: Alex, een ervaren online trainer die ze tijdens een conferentie had ontmoet. Ze stuurde hem een berichtje en hield haar adem in terwijl ze op een antwoord wachtte.

Even later lichtte haar telefoon op en zag ze het bericht van Alex op het scherm. Haar hart sprong op van opwinding toen ze het bericht opende.

“Hey Lisa, ik hoorde dat je je eerste online training aan het plannen bent! Hoe gaat het met de voorbereidingen?”

Met een glimlach van oor tot oor begon Lisa snel te typen, haar vingers tikten ritmisch op het scherm terwijl ze haar gedachten uiteenzette.

“Hoi Alex, ja, het is best spannend! Maar eerlijk gezegd voel ik me ook een beetje overweldigd. Ik wil ervoor zorgen dat mijn training écht aansluit bij wat de deelnemers nodig hebben, maar ik voel me wat onzeker over zeker hoe ik dat aanpak.”

Alex’s reactie liet niet lang op zich wachten. Lisa voelde zich opgelucht dat ze iemand had om mee te praten die de weg al had bewandeld.

“Hey Lisa, ik begrijp je zorgen helemaal. Weet je, het begint allemaal met een behoeftenonderzoek. Dat is eigenlijk het stadium waarin je dieper ingaat op wat je doelgroep precies nodig heeft.”

Lisa leunde achterover in haar stoel, haar nieuwsgierigheid was gewekt. Ze scrolde door de berichten terwijl ze zich voorstelde hoe Alex het haar in persoon zou uitleggen.

“Een behoeftenonderzoek? Dat klinkt belangrijk, maar waarom is het eigenlijk zo cruciaal?”

Alex’s volgende bericht bracht wat opheldering.

 

blog behoeftenonderzoek online training ontwerpen

Hoe je erachter komt wat de leerbehoeften zijn van je potentiële deelnemers? En of een training wel de beste oplossing is voor het probleem

 

“Je kunt het zien als de fundering van je training, Lisa. Eerst en vooral helpt het je te bepalen of er daadwerkelijk een behoefte is voor de training. Soms zijn er andere manieren om het probleem aan te pakken, zoals coaching of een nieuwsbrief. Als je dat niet onderzoekt, loop je het risico onnodig tijd en moeite te steken in iets wat misschien onnodig is.”

Lisa knikte terwijl ze las. Het idee om haar energie en tijd te investeren in iets dat echt een verschil zou maken, sprak haar enorm aan.

“En nog belangrijker, als uit je onderzoek blijkt dat training wel nodig is, helpt het je om precies te begrijpen wat je gaat trainen. Je ontdekt welke kennis, vaardigheden en gedragingen de deelnemers nodig hebben om hun prestaties echt te verbeteren.”

Lisa voelde dat dit het stukje was waar ze naar op zoek was. Ze kon zich voorstellen dat het behoeftenonderzoek als een schatkaart was die haar de weg wees naar wat ze precies moest aanpakken.

“Dus het helpt me eigenlijk te bepalen waar ik me op moet richten in mijn training?”

Alex’s volgende bericht bevestigde haar vermoeden.

“Je kunt het zien als de blauwdruk voor je training. Het helpt je om je doelen helder te definiëren en er zeker van te zijn dat wat je aanbiedt echt relevant is voor je deelnemers.”

Lisa glimlachte terwijl ze zich een training voorstelde die niet alleen inhoudelijk rijk was, maar ook daadwerkelijk een verschil maakte voor haar deelnemers.

 

Hoe voer je een behoeftenonderzoek uit?

“Bedankt, Alex. Dit klinkt als een goede eerste stap. Maar hoe voer ik eigenlijk zo’n behoeftenonderzoek uit?”

Alex’s reactie verscheen snel op Lisa’s scherm. Ze voelde zich dankbaar voor zijn bereidheid om zijn kennis met haar te delen.

“Geen probleem, Lisa! Ik help je graag op weg. Een behoeftenonderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van je doelgroep en situatie.”

Lisa leunde nu helemaal naar voren, haar aandacht volledig bij het gesprek. Ze voelde zich als een leerling die klaar was om haar eerste les te krijgen.

“Oké, Alex. Hoe begin ik eraan? Ik bedoel, waar moet ik beginnen?”

Alex’s bericht was vol aanmoediging en praktische tips.

“Je kunt beginnen door de huidige prestaties en de gewenste prestaties in beeld te brengen. Dat betekent dat je kijkt naar waar je doelgroep op dit moment staat en waar ze zouden moeten staan om succesvol te zijn. Interviews, enquêtes en focusgroepen helpen hierbij. Praat met zowel de deelnemers als de managers om een volledig beeld te krijgen. En dan analyseer je het verschil.”

Lisa knikte terwijl ze las. Het klonk als een grondige en noodzakelijke stap om te begrijpen wat er precies nodig was.

“En als ik die gegevens heb, wat dan?”

Alex vervolgde met advies dat Lisa op het juiste spoor zette.

“Zodra je die gegevens hebt, kun je de specifieke behoeften identificeren. Wat missen ze precies om hun prestaties te verbeteren? Is het kennis, vaardigheden of gedrag? Je wilt ook begrijpen hoe dit past in de bredere organisatiedoelstellingen.”

Lisa dacht na over deze aanpak. Het klonk als een gestructureerde manier om de puzzelstukjes op hun plaats te krijgen.

“En dan kan ik mijn trainingsdoelstellingen daarop baseren?”

Alex’s reactie was enthousiast en bevestigend.

“Juist, Lisa! Je doelstellingen moeten nauw aansluiten bij de vastgestelde behoeften. Dit helpt je om gericht en effectief te trainen.”

Lisa voelde dat ze beter begreep hoe het behoeftenonderzoek haar training tot een succes kon maken.

“Dank je wel, Alex. Ik waardeer echt je hulp. Dit klinkt als een geweldige start om mijn online training te ontwerpen.”

Alex’s antwoord straalde vertrouwen uit en gaf Lisa de geruststelling die ze nodig had.

“Graag gedaan, Lisa! Je bent op de goede weg. Onthoud dat het behoeftenonderzoek je helpt om je deelnemers echt te begrijpen. Het zorgt ervoor dat je training relevant en waardevol is. Veel succes!”

 

blog behoeftenonderzoek succesvol training ontwerpen

Terwijl Lisa haar telefoon neerlegde, voelde ze zich geïnspireerd en vol energie. Ze wist dat ze nu de tools had om haar online training tot een leerervaring te maken die haar deelnemers echt zou helpen groeien.

 

Veel succes met jouw online training!

Natalie

Wil je meer tips ontvangen over het ontwerpen van effectieve online trainingen? Meld je aan voor mijn blogpost

 

Populair

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *