Trainen

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van online trainen? 

Ben jij klaar voor de toekomst?  

Online trainen is here to stay! De laatste jaren is er een explosieve groei geweest in de behoefte aan online trainingen. En niet zonder reden. Of je nu al een doorgewinterde trainer bent of net begint met het ontwikkelen van je vaardigheden op dit gebied. Wat mij betreft is online trainen niet langer een optie, maar een must. Waarom ik vind dat jij online trainersvaardigheden wilt ontwikkelen? Lees dan verder.  

Wat is het nieuwe normaal? Digitalisering van leren 

Je kunt er niet meer omheen: online is de nieuwe standaard. Flexibiliteit, schaalbaarheid en toegankelijkheid. Dat zijn een paar voordelen van online trainen. En in deze tijden van hybride werken en digitale transformatie zijn het niet alleen de millennials die smachten naar online content; het is een algemene tendens! 

Ben jij een pionier? Onderscheid jij je van de rest? 

Met online trainen vergoot jij jouw impact enorm. Je maakt niet alleen in je eigen organisatie het verschil, dat kun je wereldwijd doen! Heb je daar wel eens over nagedacht? Je bereikt een enorm publiek. En dat is niet alleen gunstig voor je eigen branding. Het opent ook deuren voor jou naar internationale kansen. Het is niet langer ‘business as usual’; het is tijd voor ‘business unusual’! 

Of blijf jij gewoon doen wat je doet? En blijf je achter

Met de huidige technologische ontwikkelingen kun jij je niet veroorloven om achter te blijven. Innovatieve tools zoals AI, virtual reality, en gamification zijn geen sciencefiction meer; ze zijn de nieuwe hulpmiddelen. En die wil jij in je arsenaal hebben om relevant en actueel te blijven. Ben jij er klaar voor om deze tools op te nemen? 

Wat ga je doen? Bekwaam jij je ook in online trainen? 

Online trainen vraagt om een nieuwe set trainersvaardigheden. Niet alleen technologische vaardigheden. Ook (soft) skills als flexibiliteit, empathie en online didactiek spelen een belangrijke rol. 

De behoefte en vraag naar online trainingen is groter dan ooit. Het biedt kansen die je niet mag missen. Of je nu een starter bent of een expert, het is tijd om je vaardigheden uit te breiden met online trainerskills. 

Geloof in de kracht van online trainen! Zet jezelf op de kaart als een innovatieve en vooruitstrevende trainer. Want als je de trends niet volgt, loop je het risico om achter te blijven. Klaar om je online trainingsavontuur te starten? Blijf deze blogserie volgen en ontdek alles wat je moet weten om te schitteren in deze digitale wereld! 

Serieus over het opbouwen van je online trainingsvaardigheden? Overweeg dan om in te schrijven voor een online train de trainer. 

Waarom zou jij je bekwamen in online trainen? 

Het zal je maar gebeuren: Een online nachtmerrie 

Beeld je eens in: een enthousiaste trainer, vol goede intenties, staat klaar om zijn eerste online training te geven. De presentatie staat klaar, de slides zijn top en de camera staat aan. En dan… gaat alles fout. De internetverbinding valt weg, slides laden niet, en de chatbox is gevuld met gefrustreerde opmerkingen van deelnemers. De trainer probeert wanhopig het tij te keren, maar het is te laat. De eerste indruk is gemaakt en het is geen goede. 

Hoe voelt deze trainer zich? Het is een rollercoaster 

Door de grond willen zakken is een understatement. Hij voelt zich verslagen, onprofessioneel en is bang om zijn reputatie te verliezen. En de deelnemers? Ze zijn geïrriteerd, teleurgesteld en waarschijnlijk niet van plan om zich voor toekomstige trainingen aan te melden. De sfeer is gespannen, en de teleurstelling is bijna tastbaar. 

Hoe voorkom je deze situaties? 

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om kennis van en ervaring met online trainen te hebben. Niet alleen technisch. Ook in termen van voorbereiding, betrokkenheid en het creëren van een effectieve leeromgeving. Dit is geen spel; dit is je reputatie, je invloed en uiteindelijk, je succes. Voel je het belang? Goed! Want dit besef zorgt ervoor dat jij stappen zet in online trainen en nieuwe vaardigheden verkent. 

Hoe ga jij verder?  

Online trainen heeft veel voordelen, ze brengen ook hun eigen unieke uitdagingen met zich mee. De sleutel tot succes is je bewust te zijn van deze uitdagingen en een proactieve houding aan te nemen om ze aan te gaan. Dus, als je echt serieus bent over het verbeteren van je online trainingskills, verplaats jezelf dan in de schoenen van deze trainer. Leer van zijn fouten, zodat je ze niet zelf hoeft te maken. 

Ben je klaar om het tij te keren en een meester te worden in online trainen? Ik hoop dat je “ja” zegt, want de digitale wereld wacht op jouw expertise! 

Wat zijn nu de uitdagingen van online trainen? Een reality check 

De digitale wereld heeft veel te bieden, vooral als het aankomt op het geven van online training. Laten we eens kijken naar de uitdagingen. En belangrijker nog hoe je ze aanpakt. 

  • Technologische drempels: dat is meer dan alleen ‘aan’ en ‘uit’. We beginnen met het meest voor de hand liggende: technologie. Van instabiele internetverbindingen tot softwarecompatibiliteit, de technologische issues staan een vloeiende en professionele training in de weg. Hoe? Door je te dwingen tot onwenselijke improvisatie. Je hele planning kan in het water vallen. Oplossing: Wees voorbereid. Test je apparatuur en verbinding ruim voor de start van de training. Zorg voor een back-up plan. 
  • Deelnemersbetrokkenheid: Eén scherm is niet genoeg. Het is geen geheim dat het moeilijker is om de aandacht van deelnemers vast te houden als je niet fysiek aanwezig bent. De verleiding om een ander tabblad te openen is er altijd.  Oplossing: Maak je training interactief. Gebruik polls, vragen en opdrachten om de deelnemers actief te betrekken bij het leerproces. 
  • Online Didactiek: Nieuwe spelregels. Online leren verschilt op veel manieren van face-to-face training. Je hebt te maken met een ander soort aandachtscurve. Je dient mogelijk je trainingsinhoud aan te passen om optimaal gebruik te maken van visuele hulpmiddelen. Oplossing: Ken de principes van online didactiek. Gebruik visuele hulpmiddelen zoals slides en video’s. Zorg dat je de online tools optimaal benut. 
  • Interactie en netwerken: De sociale component. Online is het lastiger om die waardevolle netwerkmomenten en spontane gesprekken tussen de deelnemers te faciliteren die je in een face-to-face setting wel hebt.  Oplossing: Gebruik break-out rooms, forums of social media om het sociale aspect van je training te stimuleren. 
  • Toegankelijkheid: Eén maat past niet iedereen. Niet iedereen heeft dezelfde toegang tot technologie. Of de vaardigheden om er gebruik van te maken. Dit kan een barrière vormen voor deelnemers die anders graag zouden willen leren.  Oplossing: Zorg voor alternatieve manieren om de inhoud te consumeren. En overweeg handleidingen of tutorials voor minder technische deelnemers. 

Hoe ga je om met de online uitdagingen? Oplossingen en vooruitblik 

Met de juiste voorbereiding, hulpmiddelen en houding bied je deze uitdagingen het hoofd. Je kunt heus een online training geven die net zo effectief en boeiend is als een fysieke training!  

Nu we wat knelpunten in beeld hebben gehad is het tijd voor wat positiviteit. Hier een paar quick fixes om je op weg te helpen: 

  • Technologische drempels: Overweeg het gebruik van betrouwbare en geteste tools en platforms die technische ondersteuning bieden. 
  • Deelnemersbetrokkenheid: Gamificatie doet wonderen. Verander saaie onderdelen in interactieve spellen of quizzen. 
  • Online didactiek: Probeer de “flipped classroom”-aanpak, waarbij je deelnemers vooraf materiaal laat bestuderen. Gebruik de live sessies voor discussie en toepassing. 
  • Interactie en netwerken: Creëer een online community waar deelnemers voor en na de training kunnen netwerken en bronnen delen. 
  • Toegankelijkheid: Ondertiteling, transcripties en alternatieve bestandsformaten zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen. 

Het vervolg op deze blog 

In de aankomende blogs ga ik wat meer in op elk van deze thema’s. Denk aan praktische tips en stap-voor-stap handleidingen om je te helpen met je online trainingsprogramma. 

Of je nu een doorgewinterde L&D-professional bent of een nieuweling, er is altijd wel iets zijn voor iedereen. Dus hou het in de gaten, want ik ben nog lang niet klaar met dit onderwerp. Sterker nog, ik ben net begonnen! 

Tot de volgende keer, en in de tussentijd: blijf leren, blijf ontwikkelen en bovenal, blijf experimenteren! 

En nu is het jouw beurt! 

We hebben best wat besproken en geloof me, dit is slechts het begin. Nu wil ik graag van jou horen. Heb je al ervaring met online trainen? Wat zijn jouw grootste uitdagingen. Hoe pak je die aan? Laat je het weten in de reactie hieronder. 

Als deze blog waardevol voor je was, deel ‘m dan met je netwerk. Kennis is macht, maar kennis delen is nog krachtiger 🔥 

Wil je op de hoogte blijven van mijn verkenning in online trainen? Schrijf je dan in voor mijn blogupdates. Ik heb veel voor je in petto en je wilt echt niet achterblijven. 

Dus klik op die deelknop, drop je gedachten en sluit je aan. 

Tot snel en hou je ogen open voor mijn volgende blogpost. We gaan in op hoe je de juiste online tools kiest als Zoom, MS Teams et cetera.  

👇👇👇 
Deel, reageer, abonneer! 
👇👇👇 

Blijf leren en blijf groeien.

Met enthousiaste groet,

Natalie

Populair

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *